Πολλές από εσάς έχετε πολλά χρόνια εμπειρίας στο κέντημα ενώ άλλες δεν έχετε ξεκινήσει καν ακόμα. Είτε ξεκινάτε τώρα το ταξίδι σας στην τέχνη του κεντήματος και χρειάζεστε έναν πρώτο οδηγό για να αποφύγετε κάποια βασικά λάθη, είτε έχετε ήδη δημιουργήσει πολλά έργα και περάσει πολλές ώρες κεντώντας, οι παρακάτω συμβουλές είναι φτιαγμένες για τις δικές σας ανάγκες, βγαλμένες από την δικιά μας εμπειρία και από ανθρώπους που έχουν περάσει τα χρόνια τους κεντώντας. Άλλωστε όπως είπε και ο Ευρυπίδης, αυτός που κάνει τα περισσότερα κάνει και τα περισσότερα λάθη.Επιλέξτε το σωστό ύφασμα για το έργο σας 

Σε ένα όμορφο έργο, ακρι΄βως όπως και σε ένα νόστιμο φαγητό, παίζει πρωτεύοντα ρόλο η σωστή επιλογή υλικών. Η δικιά μας συμβουλή είναι να έχετε στο μυαλό σας από την αρχή αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε και να αγοράζετε άφθονο ύφασμα. Πιστέψτε μας είναι πολύ προτιμότερο να χάσετε λίγο πανί παρά ολόκληρο το κέντημα.

Υφάσματα κεντήματος θα βρείτε
εδώ


Επιλέξτε την σωστή βελόνα

Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής, οι βελόνες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο για το έργο σας. Υπάρχουν 2 πολύ σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε: το με΄γεθος και τον τύπο. Αυτά τα 2 εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς και το έργο σας. Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε αναφερθεί στην παραπάνω συμπάθεια που έχουμε στις βελόνες John James και την ιστορία τους. Αν θελήσετε περαιτέρω βοήθεια στην επιλογή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Βελόνες κεντήματος θα βρείτε εδώ
Τις βελόνες John James θα τις βρείτε εδώ


                                                                                     
                                                                                                                         Το σχέδιο ροζ τριαντάφυλλα θα το βρείτε
εδώ

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι για αυτό που ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε. Ο ίδιος ο δημιουργός ενός έργου είναι πάντοτε αυτός που ξέρει καλύτερα από όλους την διαδικασία. Είναι αυτός που το έχει οπτικοποιήσει πρώτος στο μυαλό του, είναι αυτός που το ΄έχει προσπαθήσει ξανά και ξανά, έχει κάνει λάθη και τα έχει διορθώσει για να καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν παίρνουμε μια ιδέα από ένα site, ένα βίντεο, ένα περιοδικό, είναι πολύ πολύ σημαντικό να ακούμε τον δημιουργό καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας.

Μην υποτιμάτε τις οδηγίες φωτισμού ή μεγέθυνσης

Το κέντημα είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή προσοχή και υπομονή για ώρες ή και μέρες για να τελειώσετε μόνο ένα έργο. Από μόνη της αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε μόνοι μας επιπλέον προβλήματα ούτε να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας χωρίς λόγο. Ειδικότερα, αν έχετε ήδη προβλήματα όρασης ένας μεγεθυντικός φακός θα σας λύσει πολλά προβλήματα, θα βελτιώσει κατά πολύ την διαδικασία δημιουργίας αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, βοηθόντας σας να διακρίνεται καλύτερα τις μικρές λεπτομέρειες του έργου.

Μεγεθύντικο φακό Prym θα βρείτε εδώ


                                                                                              
                                                                                                                           Το σχέδιο φαμπερζε θα το βρείτε
εδώ

Πάντα κεντάμε με καθαρά χέρια

Λένε ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντία και εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Φροντίστε πριν ξεκινήσετε το κέντημα, τα χέρια σας να είναι πάντοτε καθαρά. Προστατέψτε το έργο σας και τον κόπο σας με μια απλή κίνηση που δεν θα πάρει πάνω από 1 λεπτό. Έχουμε δει πολλά έργα να καταστρέφονται από βρώμικα χέρια και λάδια και είνα κάτι που δεν το ευχόμαστε σε κανέναν.

Μην βιάζεστε να διορθώσετε ένα λάθος

Όπως είπαμε και στην αρχή, είτε είστε ακόμα στην αρχή του ταξιδιού σας είτε κεντάτε εδώ και χρόνια, τα λάθη είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της δημιουργίας. Δείτε το λάθος σας ως μια ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο στην πράξη και ποτέ μα ποτέ μια βιαστείτε να διορθώσετε ένα λάθος. Τις περισσότερες φορές θα καταλήξετε να δημιουργήσετε ένα ακόμα.                                                                                                                          Το σχέδιο καθρεφτάκια θα το βρείτε εδώ

Προσέξτε τον τρόπο πλύσης στα εργόχειρα σας

Για να προστατέψετε το έργο σας και να το κρατήσετε σε σημείο να το βλέπετε και να νιώθετε περήφανοι πρέπει να το καθαρίσετε σωστά. Το μυστικό είναι πάντοτε να κοιτάτε τα νήματα. Υπάρχουν νήματα που πλένονται στο χέρι και άλλα που χρειάζονται καθαριστήριο. Οι σταυροβελονιές πλένονται μόνο στο χέρι σε χλιαρό νερό και με σαμπουάν μαλλιών ή απορρυπαντικό για μεταξωτά. Ξεβγάζουμε πολύ καλά και στο τελευταίο ξέβγαλμα προσθέτουμε 1 κρασοπότηρο ξύδι για να λάμψουν τα χρώματα και για να προστάτεοψουμε τα εργόχειρα από τον σκόρο.


Φροντίστε τα υλικά σας να είναι επώνυμα

Το κέντημα είναι μια επένδυση χρόνου και χρήματος στον εαυτό σας. Όταν μιλάμε για τέτοιες επενδύσεις πάντα πρέπει να στοχεύουμε στο καλύτερο υλικό, αυτό που θα κανεί την δουλεία μας πιο εύκολη και το τελικό αποτέλεσμα πιο εντυπωσιακό. Ένα πολύ σημαντικό υλικό είναι και οι κλωστές.Οι κακές κλωστές ξεφτούν εύκολα και μπορεί να ξεβάψουν και να καταστρέψουν τον κόπο σας. Οι επώνυμες κλωστές, ΄΄φέρουν πάνω τους την ποιότητα και την αξιοπιστία του brand τους, υπάρχουν σε περισσότερα χρώματα και είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμες. Η δικιά μας πρόταση, η εταιρεία που εμείς έχουμε ξεχωρίσει, είναι η DMC, μια ηγέτιδα εταιρεία από την Γαλλία που από το 1746 μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει πολλά στον χώρο μας. 


Κλωστές κεντήματος θα βρείτε εδώ
Τα προϊόντα της DMC θα τα βρείτε εδώ

Δεν κόβουμε ποτέ το πανί


Είναι πολύ σημαντικό να μην βιαστούμε να κόψουμε. Πρώτα κεντάμε έναν ακραίο σκελετό στις 2 πλευρές και έπειτα πιάνουμε το ψαλίδι. Αυτό που λέμε εμείς μεταξύ μας είναι ότι 10 φορές μετράμε και μόνο 1 κόβουμε. Αν κοπεί μια φορά, μετά δεν μπορεί να επανενωθεί.
                                                          
                                                                                                                                 Το σχέδιο τριαντάφυλλα της άνοιξης θα το βρείτε εδώ


Αν δεν νιώθετε έτοιμη ακόμα να δημιουργήσετε το δικό σας εργόχειρο, αλλά θαυμάζετε την τέχνη αυτή και θα θέλατε ένα για το σπίτι σας, επιλέξτε ένα από τα δικά μας εδώ